Sportzakó tippek, avagy mikor viseljünk sportzakót?

A sportzakó egy olyan ruhadarab, amely tekintélyt fog szerezni nekünk akkor is, ha egy farmerral vesszük fel. A tartásunk kiegyenesedik, a magabiztosságunk pedig megnő. Sokan nem tudják azonban, hogy mikor milyen típust illik viselni. Sok rossz példát látni az utcán, ezért szeretnénk Önnek segíteni abban, hogy el tudja dönteni melyik az alakalomnak megfelelő darab, és hogy annak hogyan is kell kinéznie. Az első ilyen típus, amit górcső alá veszünk, a sportzakó.

Mint ahogy azt a neve is mutatja, eredetileg sportolóknak lett kitalálva. Hogy illeszkedjen a funkciójához, úgy készítették el, hogy alá lehessen öltözni, így akár egy pulóver is odaférjen. Anyagát tekintve érdesebb, durvább, mint az öltöny és a klub zakó. Ezen a darabon már megjelennek a merészebb minták és színek is.

A különböző zsebeknek, illetve könyöklőnek funkciójuk volt, ma már inkább csak design elemeknek számítanak. A rever is ennek megfelelő, kidolgozása a mellkas és nyak védelmére szolgált. Ezen okokból kifolyólag a sportzakó számít a leglazább, a casual viseletnek leginkább megfelelő darabnak. Egy olyan eseményre sem illik felvennünk, amikor az öltöny kötelező, mert alulöltözöttnek fogunk számítani. Ettől függetlenül széles körben alkalmazható, nekünk az egyik személyes kedvencünk, ősszel, télen és tavasszal is előszeretettel viseljük. Az alábbiakban összeszedtünk néhány indokot, amiért érdemes beszereznie legalább egy sportzakót.

  1. Kényelmes

Ez az állítás akár hihetetlen is lehet az Ön számára, de higgye el, komolyan gondoljuk. Felveheti bátran egy farmerhoz vagy chino nadrághoz, amelyek szintén a kényelmes viselet kellékei. Amennyiben a zakó mérete és szabása megfelelő, azon kívül, hogy elegáns, komfortos is lesz.

 

  1. Elegáns

Bár neve arra utal, hogy egy sportos ruhadarabról beszélünk, ez ne tévessze meg Önt. A sportzakó felvehető társasági eseményekre, irodába, esti összejövetelekre is bátran, amennyiben a dress code nem ír elő elegánsabb öltözéket.

 

  1. Univerzális

Legyen alatta akár ing, pulóver, hosszú ujjú felső, galléros póló vagy egy egyszerű pamut póló, sportzakónk nem fog szégyent vallani. A fentiekben említettük, hogy hordhatjuk farmerrel vagy chino-val, így a színek és anyagok variációnak száma megnő mind a felső rész, mind pedig a nadrágok tekintetében. Amire azonban felhívnánk a figyelmet, hogy semmiképp se viseljük öltöny nadrággal. Az öltöny szigorúan 2 részből álló öltözék (zakó és nadrág), amelyeket egymással kell viselni. A másik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy az öltöny zakóját hordják például farmerrel. Pontosan ezt elkerülendő ajánljuk a sportzakót a lazább összeállításokhoz.

 

  1. Strapabíró

A sportzakó anyaga nem olyan finom, mint az öltönyé pontosan azért, mert eredetileg szabadidős tevékenységekhez készült. Emiatt az ember bátrabban veszi fel akkor is, ha épp nem csodálatos napsütéses idő van. Nem kell úgy féltenünk, mint egy remekbe szabott öltönyt. Itt természetesen nem arról beszélünk, hogy a minősége is alacsony, épp ellenkezőleg. Szabóságunkban több mint ezer különböző anyagból tudja kiválasztani az Önnek megfelelőt.

 

Legyen tehát akár kashmir, gyapjú vagy len, a sportzakó ideális darab egy laza hétköznapi szetthez, vagy akár egy smart casual irodai dress code-hoz is. Szabóságunkban vállaljuk testre szabott sportzakók készítését, akár csak öltönyökét. Amennyiben szükséges, szívesen segítünk Önnek dönteni az anyagról, vagy akár arról, hogy milyen színt, illetve mintát érdemes választani a rendeltetésnek megfelelően. Keressen minket bizalommal.