Sportzakó tippek a Dress ME and YOU szabóságtól

A sportzakó a hétköznapok laza, fiatalos eleganciájának ruhadarabja, ami mindennapos viseletként is megállja a helyét. Az öltöny zakótól eltérően akár farmerral vagy chino nadrággal is viselhető, így alkalmas a szürke hétköznapok színesítésére.

 

Sportzakó, mint önkifejezés

Az elegánsnak számító, mégis dinamikus zakó – nadrág kombinációk már az 1920-as évektől fokozatosan beszivárogtak az utcai divatba. A mintás zakókat fiatal sportolók tették népszerűvé, akik az egyszínű, unalmas öltönyöket viselő hivatalnokoktól mindenképpen különbözni akartak.

A laza szabás elsősorban azt a célt szolgálta, hogy alá lehessen öltözni – akár egy vékonyabb pulóverrel. Mi a Dress ME and YOU szabóságnál nagyon szeretjük a sportzakókat és tavasszal, ősszel, télen szívesen viseljük. A sportzakó – mindennapos viseletként – lehet merészebb színű vagy mintázatú. 

Sportzakó tippek a DMY szabóságtól

Sportzakó tippek a DMY szabóságtól

 

Jöjjön el hozzánk és ingyenes stílustanácsadással segítünk megtalálni az Önhöz illő ruhadarabokat!

 

A méretre készült öltöny zakót nem szoktuk önmagában viselni, a sportzakót viszont igen. Ez egy lazább viselet, tehát viselhető kigombolt nyakú inggel, nyakkendő nélkül is. Akár az is belefér, hogy egyáltalán nem veszünk fel hozzá iget, hanem pólóinggel hordjuk. A kiegészítőket is könnyebb párosítani: karkötő, díszzsebkendő, kitűző egyaránt passzol hozzá.

A hajtóka (rever) kidolgozása a mellkas és nyak védelmére szolgált. A különböző zsebeknek, illetve a könyöklőnek néhány évtizeddel ezelőtt még konkrét funkciójuk volt, de ma már csak design elemeknek számítanak. A sportzakó a casual viseletnek leginkább megfelelő darab, ezért a stílusos fiatalos férfiak ruhatárának egyik kedvelt alapdarabja.

 

Klubzakó vagy sportzakó?

Sokan azt gondolják, hogy a női divathoz képest a férfi divat sokkal szürkébbb és unalmasabb. Ha nem fordítunk figyelmet az öltözködésünkre és a stílusunkra, akkor ez akár igaz is lehet. A lehetőség viszont itt áll előttünk!

A napi outfit összeállítása során számtalan lehetőségünk adódik arra, hogy színesen és izgalmasan öltözködjünk.

Olyan apró részletek, mint a gombok alapjaiban megváltoztathatják a zakó hangulatát. Mire gondolunk itt pontosan?

  • Egy klasszikus kék színű zakó hagyományos, színben illeszkedő gombokkal elegáns viselet
  • Ugyanez a klasszikus kék színű zakó fehér gombokkal már laza viselet
  • A klasszikus kék színű zakó gravírozott fémgombokkal, hímzett hajtókával már klubzakó

A klubzakó sportos és elegáns egyszerre. Lehet egysoros vagy kétsoros, a klubzakó férfias viselet és az összetartozás érzését testesíti meg.

Sportzakó tippek a Dress ME and YOU szabóságtól

Sportzakó tippek a Dress ME and YOU szabóságtól

 

 

Mitől lesz kényelmesebb viselet a sportzakó, mint egy öltöny zakó?

A sportzakó sokkal lazább viselet, mint egy öltöny zakó vagy esküvői öltöny. A szabásvonal a mindennnapos viselés szempontjaihoz igazodik. Készülhet slim fit kivitelben vagy akár body fit kivitelben is.

A bélésanyag kiválasztásakor bátran szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, mert egy sportzakó esetében merészebb színek is nyugodtan bevállalhatók.

Egyik ügyfelünknek nemrégiben világoskék színű bélésselyemmel készítettünk sportzakót és nagyszerű választásnak bizonyult a királykék színű kevert szálas szövethez.

A sportzakó viselethez kevesebb szabály tartozik, mint egy klasszikus öltönyhöz, ezért a napi outfit összeállítása is gyorsabb. Egyszerre ad szabadságot és magabiztosságot – még akkor is, ha farmerral viseljük.

 

Milyen nadrággal lehet viselni?

A mindennapokban is lehet stílusosan öltözködni – és ehhez nem kell egy sportautó árát elkölteni. A méretre szabott öltöny árához képest a sportzakó lényegesen olcsóbb, így akár több darabot is be lehet illeszteni a ruhatárba. A sportzakók alacsonyabb ára nem jelenti azt, hogy gyengébb minőségűek lennének.

A Dress ME and YOU szabóságban finom gyapjúszöveteket is választhat sportzakójához

A sportzakók farmerrel is nyugodtan párosíthatók, így egy kellemes tavaszi napon nagyszerű viselet.

A katonai viseletből átalakult chino nadrággal is kitűnően kombinálható. A chino nadrág pamutszövekből készül, valahol a szövegnadrág és a farmer közé lehet elhelyezni. Ez egy vékony anyagú, tavaszi vagy nyári nadrág, ami combnál és térdnél bővebb fazonú, de csípőnél és bokánál szűkített. A chino nadrág azoknak a férfiaknak lehet jó választás, akik nem hajlandók farmert felvenni, de mégis szeretnének túllépni az öltönynadrág jelentette szigorú normákon. Egy szürke színű sportzakóhoz nagyszerűen passzolnak a merész színű chino nadrágok. Itt arra kell odafigyelni, hogy csak a nadrág legyen merész színű, a ruházat többi darabja maradjon közel a klasszikus férfi színekhez.

Divat kiegészítők is jól viselhetők sportzakóval: a DMY kínálatában is megtalálható karkötőkkel feldobhatjuk az összeállítást.

 

Mikor ne viseljünk sportzakót?

Az előbb említettük, hogy a sportzakó viseléséhez kevesebb szabály tartozik, mint a klasszikus öltöny esetében. Ennek ellenére tisztában kell lenni azzal, hogy nem minden összeállításban és nem minden alkalomra megfelelő viselet.

  • Sportzakót ne viseljünk öltöny nadrággal, mert az öltöny szigorúan két részből álló öltözék (zakó és nadrág), amelyeket együtt kell viselni.
  • A másik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy az öltöny zakóját hordják farmerrel, ami se nem sportos, se nem elegáns viselet.

Utcai, smart casual viseletként a sportzakó tökéletes választás – de nem illik felvenni olyan eseményre, ahol a dress code szerint öltöny viselése kötelező. Ilyen esetben sportzakóban komolyan alulöltözöttnek fogunk számítani. Ez igen kellemetlen tud lenni, így jobb elkerülni az ilyen helyezeteket.

A szigorúan értelmezett üzleti és alkalmi megjelenéshez szintén nem alkalmas a sportzakó viselése – még akkor sem, ha a dress code az adott eseményen kifejezetten nem tiltaná ezt. Ha magas rangú vendéget fogadunk vagy ilyen eseményre vagyunk hivatalosak, akkor mindenképpen válasszuk a formálisabb, szigorúbban értelmezett dress codenak is megfelelő öltözéket.

 

Sportzakó tippek

Sokáig a kétgombos zakókat tartották elegáns viseletnek, a háromgombos zakókat pedig sportosnak. Ma már nincs ennyire szigorú választóvonal, hanem inkább az alapanyag, a szabás és a részletek kidolgozása határozza meg, hogy elegáns vagy sportos zakóról van szó. A sportzakó anyaga nem olyan finom, mint az öltöny zakó anyaga – pontosan azért, mert szabadidős tevékenységekhez készült. Szabadon kombinálható darabról van szó, ezért ing, pulóver, hosszú ujjú felső, galléros póló vagy egy egyszerű pamut póló is viselhető hozzá.

Nadrágok tekintetében szintén elég nagy szabadságunk van: vászonnadrág, farmer, chino nadrág is jó kombinációt jelenthet. Az előzőekben már említettük, hogy a sportzakót hordhatjuk farmerrel vagy chino nadrággal – így a színek és anyagok variációnak száma megnő mind a felső rész, mind pedig a nadrágok tekintetében. Klasszikus, visszafogott színű sportzakóhoz bátran választhatunk merész színű chino nadrágot.

A sportzakó készülhet kevert szálból, kashmir, gyapjú vagy len szövetből – bármelyik ideális darab lehet egy laza hétköznapi szetthez vagy akár smart casual irodai dress code-hoz is.

A Dress ME and YOU szabóságban akár készletről is vásárolhat magának sportzakót, díjemntes igazítással. Egyedi szabású, méretre szabott sportzakók készítését is vállaljuk. Ha elégedetlen egy meglévő zakójával vagy nadrágjával, akkor is tudunk segíteni: zakó, nadrág méretre igazítását is megoldjuk szabóságunkban.

Ha nem biztos benne, hogy Önnek melyik szövet, melyik szabás állna jól, akkor szívesen segítünk Önnek: szabóságunkban ingyenes stílus-tanácsadással, sportzakó készítéssel állunk rendelkezésére.

Nézzen be hozzánk: várjuk szeretettel Budapesten, a Batthyányi utca 27. alatti üzletünkben!