Zakó ujj rövidítés a DMY szabóságnál : bonyolultabb, mint gondolnánk

A zakó ujj rövidítés szinte mindennapos munka a budapesti Dress ME and YOU szabóság életében. Béres Gézával, a tulajdonossal beszélgettünk.

Mikor kerül szóba öltöny ujjhossz rövídítés vagy zakó ujj rövidítés?

Többféle esettel találkozunk szabóságunkban. Vannak az összetettebb munkák, amikor nem csak a zajó ujját kell rövidíteni, hanem például szűkíteni is kell a ruhadarabot. Ilyenkor már egy teljesen személyre szabott zakó lesz a végeredmény. Ez az összetettebb eset, amikor több időt tölt nálunk a leadott ruhadarab.

Gyakran találkozunk egyszerűbb kérésekkel is, ahol a leadott zakó csak néhány napot tölt nálunk és ez alatt az idő alatt hozzuk ki belőle a legjobbat.

Nem minden eset ilyen összetett. Az „egyszerűbb eset”, amikor csak a zakó ujját kell rövidebbre venni. Az idézőjel azért indokolt, mert egy szakszerű zakó ujj rövidítés egyáltalán nem úgy történik, ahogy elsőre gondolnánk. Sokan csodálkozva néznek rám, amikor elmagyarázom, nálunk hogyan készül el egy szakszerű zakó ujj rövidítés.

Zakó ujj rövidítés - Béres Géza és a DMY szabóság

Zakó ujj rövidítés – Béres Géza férfi szabó munka közben

Hogyan készül egy szakszerű zakó ujj rövidítés?

Azt gondolhatnánk, hogy csak fel kell hajtani a zakó alsó részét, levarrni – és kész. Lehet, hogy ez így működik egyes, kevésbé szakszerűen dolgozó ruhajavítóknál – de nem nálunk. Nálunk ilyen megoldás nem elfogadható.

Már hozzászoktunk, hogy az ügyfeleink gyakran öltöny ujjhossz rövidítéssel keresnek meg minket. Természetesen értjük, hogy amikor öltöny ujj rövidítéssel keresnek meg, akkor az elvégzendő munka a zakó ujj rövidítése. Az öltöny a zakó és pantalló együttesét jelenti, de mi nem kezdünk el ilyen apróságokon vitatkozni az ügyfeleinkkel – sőt, egyáltalán nem vitatkozunk az ügyfeleinkkel. Vitatkozni inkább a futószalagon dolgozó ruhajavítóknál szokás, ahol sokszor magyarázni kell azt, hogy a végeredmény miért nem lett olyan, mint amit várt az ügyfél.

Nálunk ez nem szokás. Mi egy tradicionális férfi szabóság vagyunk, nem ruhajavító. Mi vállból bontjuk szét a ránk bízott zakót és az ujj hosszának beállítása után szakszerűen összevarrjuk.

Azért vagyun képesek magas szinten elvégezni ezt az összetett munkát, mert nálunk valódi szakemberek dolgoznak, akik 10-20 vagy akár harminc éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Így tudjuk garantálni azt, hogy a hozzánk érkező ügyfelek nyugodt bízhatják ránk bízhatják féltett öltönyeiket és zakóikat. Dolgoztunk már olcsó konfekció öltönyökön is – de nem ez a jellemző. Ügyfeleink olyan értékes zakókat is ránk bíznak, amelyek árából akár autót lehet vásárolni. Ügyfeleink azért keresnek meg minket, mert tudják, hogy nálunk szakértő kezekbe kerül minden egyes munka.

Zakó ujj rövidítés megoldások

Zakó ujj rövidítés – érdekes megoldásokkal találkozunk néha…

 

Miért nem dolgozik minden ruhajavító szakszerűen?

Sajnos sok ruhajavító vállalkozás a gyors megoldást választja: alulról visszahajtják a zakó ujját és kész is vannak, lehet jönni fizetni. Miért csinálják így?

Több oka is van. Sokan azért csinálják így, mert egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy ez mennyire szakszerűtlen. Sokan pedig azért, mert sietnek. Nem akarnak időt tölteni egy ilyen munkával. Csak túl akarnak lenni rajta. A futószalagon termelő ruhajavítókcsak így tudnak rövid idő alatt sok munkát elvégezni.

A gyors megoldás több szempontból is problémás. Egyrészt szembe megy a szakmai értékkel, másrészt pilanatok alatt tönkre is lehet tenni az egész ruhadarabot egy ilyen szakszerűtlen javítással. A zakó ujján a gomblyukaknál ott lesz a csúnya javítás nyoma. Ez olyan baklövés, amit egy valamit magára is adó férfi szabó nem engedhet meg magának.

Hol lehet elrontani?

Több alkalommal is találkoztam olyan esettel, amikor az ügyfeleink elmesélik, hogy mielőtt rátaláltak volna a Dress ME and YOU szabóságra, előtte egy másik – futószalagon termelő – ruhajavító cégekhez vitték el a zakójukat. Azért nem merték otthagyni a zakójukat, mert látták, hogy máshol nem akarnak szakszerű munkát végezni, csak gyorsan le akarják tudni ezt az összetett munkát.

Azok az ügyfeleink, akik nem sajnálják a pénzt egy minőségi zakóra, pontosan tisztában vannak azzal, hogy a zakó ujját nem szabad alulról felhajtani. Sok ügyfelünk meséli, hogy úgy jutnak el hozzánk, hogy a futószalagon termelő ruhajavítóknál nem merik otthagyni a zakójukat, mert látják, hogy nem foglalkoznának a munkával a megfelelő szakmai színvonalon. Ezért hálásnak kellene lennem, de én inkább haragszom azokra, akik képesek lennének egy minőségi zakót elrontani azzal, hogy alulról hajtják fel az ujját.

 

Gyorsan is meg lehet oldani?

Egy vérbeli férfi szabó egyáltalán nem így gondolkodik. Nálunk az idő nem úgy ketyeg, mint egy futószalag mellett. A méretes szabóság nem futószalag. A Dress ME and YOU szabóságnál szóba sem kerülhet az, hogy a gyors megoldást válasszuk. Csak szakszerű munkát adunk ki a kezeink közül. Más nem jöhet szóba. Az ügyfeleink értékelik, hogy nem a gyorsaságra helyezzük a hangsúlyt, hanem az alapos, szakszerű munkavégzésre. A gyorsaság szerencsére nem szokott gyakori kérés lenni szabóságunkban.

 

Vannak olyan esetek, amikor nem lehet megoldani a zakó ujj rövidítést?

Olyan eset még nem fordult elő, hogy ne tudunk volna segíteni megoldani az ügyfél problémáját. Érdekességek és kihívást jelentő feladatokkal viszont találkozunk – nem is ritkán. Az egyik ilyen kihívás nemrégiben arról szólt, hogy egy nagyon speciális adottságokkal rendelkező ügyfelünknek kellett személyre szabni a zakóját.

Testépítéssel foglalkozó ügyfelünk igazi kihívás előtt állított. A nehézséget az okozta, hogy az ő esetében az átlagostól nagyon eltérő testi adottságokra kellett ráigazítani a ruhadarabot. A bicepsz mérete miatt nem lehetett vállból megemelni a zakó ujját. A megoldás végül az lett, hogy a zakó ujját átszabtuk és egy teljesen egyedi zakó lett a végeredmény. Az ügyfél elmesélte, hogy már több helyen járt ezzel a kéréssel és nem vállalták el a munkát. Mi beleálltunk a feladatba, legjobb tudásunk szerint elvégeztük a munkát és az ügyfél elégedetten nyugtázta, hogy a nálunk készült zakó úgy áll rajta, mintha ráöntötték volna.

Egy szakszerű zakó ujj rövidítés mennyire bonyolult munka?

Nálunk minden zakó megkapja a megfelelő szakmai gondoskodást. Vállból szedjük szét a zakót. Nem sajnáljuk az időt erre. A zakó ujj rövídítésnél figyelünk arra, hogy a karkivágásnál ne okozzon problémát a rövidítés.

Akkor vagyunk elégedettek az elvégzett munkával, ha az ügyfél egyáltalán nem veszi észre, hogy a zakóját szétbontottuk és újra összevarrtuk. Ez egy összetett feladat, ami a tapasztalt férfi szabók egyik specialitása.

Ha szeretné biztonságban és szakszerű kezekben tudni a zakóját, nyugodtan bízza ránk az ilyen munkát.

Szakszeren, precízen dolgozunk és odafigyelünk minden egyes asztalunkra kerülő ruhadarabra. Nálunk nincs futószalagos termelés, csak precíz, manufakturiális jellegű kézi munka.

Zakó ujj rövidítés - így fest a gyakorlatban

Zakó ujj rövidítés szakszerűen – így néz ki a gyakorlatban

 

Ha elkészült a zakó ujj rövidítés, akkor később vissza lehet hosszítani a zakó ujját?

Öltöny ujj rövidítésről csak megfontoltan döntsünk. Ha a fent ismertetett módon, szakszerűen elkészül egy zakó ujj rövidítése, akkor gyakorlatilag egy átszabott zakót adunk vissza az ügyfélnek – ezért visszahosszításra csak minimális lehetőség van.

 

Mennyibe kerül az öltöny ujjhossz rövidítés?

A Dress ME and YOU szabóságnál az előbb ismertetett, profi kivitelű zakó ujjhossz rövidítés 12.990 forintba kerül.
Nem vitás, hogy ez igen méltányos ár a munka összetettségéhez viszonyítva.

 

Mennyi idő alatt készül el a zakó ujj rövidítés?

Szabóságunkban csak szakszerű munkák készülnek. Addig nem adunk ki a kezünkből munkát, amíg nem vagyunk maradéktalanul elégedettek a végeredménnyel. A tökéletesnél gyengébb végeredménnyel nem elégszünk meg.

Az előzőekből már kiderült, hogy szabóságunkban nem futószalagos termelés folyik. Ez egy békebeli, kézzel dolgozó férfi szabómanufaktúra. Nincs futószalagos termelés.

A zakó ujj rövidítés elég összetett feladat, ezért az ilyen munkák átfutási ideje általában 1 hét.

Ha  szeretné, hogy pontosan az Ön alkatához igazodó, tökéletesen illeszkedő zakója legyen, keressen meg minket és nyugodtan bízza ránk az ilyen munkát.

Szabóságunk Budapesten található, a 1015 Budapest, Batthyány utca 27. cím alatt.
Telefonszámunk: +36 70 397 7616