Dress Code útmutató

Manapság nagyon könnyen előfordulhat velünk, hogy olyan eseményre vagyunk hivatalosak, ahol egy előírt dress code szerint kell öltöznünk. Abban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek, hogy a kétségbe esés helyett pontosan tudja, hogy melyik alkalomra mit illik viselnie.

Jöjjön rövid útmutatónk a gyakran előforduló dress code-okról.

White Tie

Kezdjük a legelegánsabb összeálltással. A white tie az elegancia felsőfoka, a jéghegy csúcsa. A férfinak szigorúan frakkot kell viselnie nadrággal, fehér álló gallérú inggel, fehér mellénnyel, illetve fehér csokornyakkendővel. Ilyen öltözéket az legexkluzívabb eseményeken várnak el. Ahhoz, hogy komfortosan érezze magát (illetve, hogy egyáltalán beengedjék) azt tanácsoljuk vegye komolyan az előbbi felsorolást. A cipő fekete lakkcipő legyen. Fehér díszzsebkendő, illetve mandzsetta gombos ing viselete erősen ajánlott.

 

Black Tie

A white tie dress code-hoz képest, itt egy fokkal visszafogottabb az elvárás. Azt azonban mindenképp ajánljuk, hogy szerezzen be hozzá egy fekete szmokingot, egy duplamandzsettás fehér inget, illetve fekete csokornyakkendőt (black tie). Innen kapta az esemény a nevét is, hasonlóan a white tie-hoz (fehér nyakkendő). Kiegészítő gyanánt viseljünk (a csokornyakkendőn kívül) fehér díszzsebkendőt. A cipő lehet lakk is.

 

Semi-Formal/Business formal

Az öltöny kötelező, amely lehet tengerészkék, fekete vagy akár sötét szürke is. A fehér ing egy biztonságos választás, de megfűszerezhetjük csíkos vagy rácsos mintával is akár. Ami a nyakkendőt illeti a kék, szürke és a fekete az alapszínek, de ne féljünk kreatívnak lenni, variáljuk a szürke és a kék árnyalatait a csíkokkal, polka pöttytökkel vagy paisley mintával. Vegyünk fel bátran egyszerűen hajtott fehér díszzsebkendőt, de akár színeset is, az alkalomtól függően.

 

Informal

Egy kötetlenebb dress code a business formal-hoz képest, de az öltöny viselése itt is kötelező, akárcsak a nyakkendő. Egy a színekkel harmonizáló díszzsebkendőt mindenképp ajánlanánk hozzá. Természetesen bőrcipővel csak úgy, mint a business formal.

 

Business casual

Ne zavarjon meg minket a „casual” kifejezés. Az, hogy ez az öltözék lazább, mint az előzőekben említett dress code-ok, még nem jelenti azt, hogy nem kellene komolyan vennünk, sőt. A kulcs a nyakkendő nélkülözése, amely igazán megadja a laza jellegét az összeállításnak. Viselhetünk sportzakót szövetnadrággal, egy színekben harmonizáló inggel. Hordjuk díszzsebkendővel, hogy még elegánsabban képet adjunk. A lényeg a professzionális megjelenés egy kicsit lazább formában.   

 

Smart casual

Lazább, mint a business casual, azonban lehetőség szerint még itt is kerüljük a farmert. Egy szép sportzakó és szövetnadrág vagy chino kombináció tökéletes. Hordható inggel, pólóinggel, pulóverrel is. Ne féljünk színeket használni, természetesen figyelembe véve a hármas szabályt (maximum 3 színt viseljünk egy öltözéken belül). Kiegészítőként felvehetünk hozzá díszzsebkendőt, vagy akár karkötőt is.

 

Reméljük, hogy a fenti útmutató segítségével már nem fél a különleges eseményekre szóló meghívóktól, sőt, kifejezetten magabiztosnak érzi magát.

Amennyiben bármi kérdése lenne, szívesen segítünk Önnek további tanácsokkal szabóságunkban, ahol öltöny készítéssel, ruha igazítással és tanácsadással várjuk!

Vélemény, hozzászólás?